Hoe je thuis toch productief kunt werken

Artikelen

Door het coronavirus zitten we momenteel allemaal aan huis gekluisterd. Ineens moet je je huis omtoveren tot werkplek, en dan ook nog eens productief zijn. Wat een uitdaging! Wij geven je onze beste tips om thuis productief te kunnen werken.

Maak een speciale werkplek in huis

Als je dit nog niet hebt, zorg dan dat je een plek hebt waar je echt alleen bezig bent met werk. Zet een bureau neer in een aparte kamer, waar je niet wordt afgeleid door huishoudelijke taken of huisgenoten. Als je die mogelijkheid niet hebt, maak dan een tafel vrij, bijvoorbeeld de keukentafel, en richt deze zoveel mogelijk in als werkplek. Laat geen losse dingen slingeren op tafel die je kunnen afleiden.

Blijf zoveel mogelijk in je normale werkritme

Janna: “Je ritme houden zoals normaal helpt een hoop. Sta gewoon op om de normale tijd en lunch om half 1”. Dit zorgt ervoor dat je niet in de weekend-en-thuis modus komt, maar nog steeds in werkmodus zit. Reis je normaal veel? Dan kun je ook eerder beginnen met werken, zodat je ook weer eerder kunt stoppen.

Houd contact met collega’s

Iets wat je misschien zult missen, is het bijkletsen met je collega’s of even snel iets kunnen bespreken. Plan vaste momenten met je team om elkaar toch even te kunnen spreken. Zo hebben wij elke dag even een kwartiertje telefonisch contact of we Skypen met elkaar.

Werk niet in je pyjama

Zolang jij in je relaxkleding zit, gaat je hoofd ook niet in werkmodus komen. Zorg ‘s ochtends dus dat je toch even iets meer moeite doet om er representatief uit te zien. Ook wel fijn als je een videocall hebt, dan kun je wel opstaan zonder je af te vragen wat mensen van je joggingbroek gaan denken. Roos: “Ik heb maandag de hele dag in joggingbroek gewerkt, maar het gaf me niet echt een productief gevoel. De dagen erna heb ik gewoon een spijkerbroek aangedaan en dat maakte me een stuk productiever!”.

Plan goede pauzes in

Als er iets is waar je nu extra gebruik van kunt maken, dan is het wel een pauze waarvan je echt oplaadt. Zo blijkt dat een dutje doen en/of bewegen in je pauze zorgt voor een boost, waarna je weer fris aan het werk kunt. Ga eens hardlopen in je lunchpauze, of doe thuis wat yoga oefeningen als je niet naar buiten kunt. Sociaal psycholoog Daniel Pink zweert bij de ‘nappuccino’: drink koffie, doe een dutje van 15 minuten en ga daarna weer fris aan het werk. Omdat de koffie pas na twintig minuten werkt, slaap je even goed en krijg je na je dutje een extra oppepper.

Als je je focus kwijt bent (of nog niet hebt gevonden)

Toegegeven, thuis raken we sneller afgeleid en gedemotiveerd dan op kantoor. Dat is niet erg, als je maar een manier hebt om jezelf weer even te resetten. Ga een kwartiertje wandelen, ga even gitaar spelen, of maak een kwartier lang alles schoon in huis waaraan je je in het afgelopen uur hebt geërgerd (zoals Roos).

Een andere tip om jezelf te motiveren is om een timer te zetten voor twintig minuten. In deze tijd mag je echt even niks anders doen dan werken aan één taak. Na de twintig minuten mag je weer eventjes pauze houden, iets eten of verder met je huishoudelijke taken die ineens veel meer prioriteit hebben dan werk.

Hoe bevalt het thuiswerken bij jou? Heb jij nog gouden tips?

Ook elke week leuke informatie
over gedrag in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!



Aanmelden nieuwsbrief