Zo behoud je ultieme focus tijdens je werk

Artikelen

Nederland werkt nog wel een poosje thuis en dat is niet voor iedereen even makkelijk. Al eerder schreven we een blog met tips om productief te kunnen zijn in je eigen huis. In deze blog gaan we verder in op productiviteit. Dit heeft volgens Mark Tigchelaar alles te maken met focus. Tigchelaar is een bekende neuropsycholoog en auteur en schreef het boek Focus AAN/UIT. In deze blog worden een aantal inzichten uit zijn boek beschreven, die ons laten zien dat we onze tijd optimaler kunnen benutten.

‘Ik doe het nu wel even, dan is het uit mijn hoofd.’

Het eerste inzicht dat Tigchelaar benoemt, is dat ons IQ met maar liefst 10 punten daalt wanneer we van taak switchen. Je kent het misschien wel: je bent bezig met het typen van een verslag en kijkt snel op je telefoon om te zien of je berichtjes hebt gemist. Deze onderbreking en wisseling van taken kost je minstens een minuut om je weer volledig te richten op het rapport. Als je je uurtarief erbij pakt, kan je ook uitrekenen hoeveel geld het kost wanneer je gestoord wordt door je collega of wanneer je een binnenkomend mailtje tussendoor beantwoordt. Uiteindelijk zijn we minstens 2 uur op een dag kwijt door alle wisselingen. Om tijd, geld en energie te besparen, raadt Tigchelaar dan ook aan om je dag op zo’n manier in te delen dat er zo min mogelijk wisselingen plaatsvinden. Binnenkomende taken kun je parkeren door ze bijvoorbeeld op te schrijven. Zo blijft er genoeg hersencapaciteit over om je op de taak te focussen waarmee je bezig was en om uiteindelijk tijd te besparen, waardoor je eerder klaar bent met werken. Laat die vrijmibo om 15:00 maar beginnen!

Focus betekent keuzes maken

In de huidige maatschappij is het af en toe lastig om alle ballen in de lucht te houden. Tigchelaar zegt hierover dat we daarom moeten kiezen voor één bal, willen we onze volledige aandacht ergens aan kunnen geven. Denk aan topsporters. Zij presteren wedstrijd na wedstrijd op dat niveau, doordat ze zich focussen op één ding. Als een professioneel atleet ervoor kiest om ook te gaan voetballen zou hij of zij daar nooit zo in kunnen excelleren als in atletiek. De belangrijkste vraag die we onszelf moeten stellen aangaande focus is volgens Tigchelaar dan ook: Wat ga ik niet doen? Terwijl je een belangrijke offerte aan het opstellen bent, komt er een telefoontje tussendoor en wandelt die gezellige collega even binnen. Die offerte moet af, maar misschien is het telefoontje wel belangrijk of heeft die collega dringend een antwoord nodig. Wat kies je om niet te doen?

Korte termijn vs. lange termijn

Ook spreekt Tigchelaar zich uit over de spagaat tussen een korte termijn kick en voldoening op de lange termijn. Het checken of beantwoorden van je mail tussendoor kan verslavend werken, doordat er elke keer stofjes in je brein vrijkomen die je een goed gevoel geven. Als je je echter wil focussen op een belangrijke, complexe taak dan zul je jezelf moeten pushen om die korte termijn kicks te weerstaan. Dit thema haakt in op het hierboven beschreven inzicht. Kies je voor het fijne gevoel op de korte termijn of kies je voor productiviteit? Ben je bereikbaar of sluit je je af van de wereld? Tigchelaar velt hier geen oordeel over, maar geeft ons het advies mee dat we stil zouden moeten staan bij hoe we onze tijd willen invullen.

Wat voel en denk je?

Volgens Tigchelaar zijn interne afleiders de grootste boosdoener. Gedachten als ‘Ik moet de vaatwasser nog uitruimen.’ leiden ons af van de taak die op dat moment onze focus vereist. Er zit namelijk een limiet aan de taken, ideeën en emoties die we kunnen onthouden. Als deze grens is bereikt gaat de taak, het idee of de emotie rondjes draaien in ons brein, wat op zijn beurt stress veroorzaakt. Het kan ook zijn dat je de taak te simpel of saai vindt. Om dit op te lossen kun je jezelf meer uitdagen door de taak net wat sneller uit te voeren of door er een kleine, makkelijke taak naast te doen, zoals muziek luisteren. Het zijn deze dingen die volgens Tigchelaar de grootste negatieve invloed hebben op onze concentratie. We zijn vaak geneigd de oorzaak van onze afleiding te vinden in onze telefoon, email of collega’s, maar de kans is groter dat het komt doordat ons hoofd te vol is. Belangrijk is dus dat we in eerste instantie ons hoofd zo leeg mogelijk maken, zodat we ons optimaal kunnen focussen op die ene lastige taak.

Het is een vreemde tijd voor de hele wereld, waarin we goed op elkaar en op onszelf moeten passen. Het goed verdelen van onze aandacht is daar zeker onderdeel van. Thuiswerken kan de concentratie behoorlijk verstoren en deze neuropsychologische inzichten bieden handvatten om met alle afleiding om te gaan.

Welke van deze inzichten pas je al toe of wil je gaan toepassen op jouw leven?

Ook elke week leuke informatie
over gedrag in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!Aanmelden nieuwsbrief