Hoe jouw planten je stiekem beïnvloeden

Blog

Wat zijn we toch ontzettend blij met onze plantenvrienden op kantoor. Hangela, Fred, Ria, Lucas, Henk, Els, Sandra en Bertie (jaja, we geven onze planten allemaal namen) worden dan ook regelmatig goed verzorgd door Roos, onze directeur Plantenwelzijn. We vinden het natuurlijk helemaal hip om in een jungle te werken, maar wat niet veel mensen weten is dat er nog veel meer redenen achter ons groeiende plantenbestand zitten. Uit de omgevingspsychologie hebben we namelijk ooit geleerd dat de natuur ontzettend veel positieve invloeden op de mens heeft.

Zo weten we bijvoorbeeld dat het bezoeken van of kijken naar de natuur de concentratie verbetert. Voor een kantoor best een nuttige toevoeging. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat vrouwelijke bewoners van flats in een achterstandsbuurt met uitzicht op bomen en gras zich beter konden concentreren dan vrouwen met uitzicht op asfalt en beton. Ook bij kinderen zie je het verschijnsel terug: scholieren presteren aanzienlijk sneller op een intensieve test wanneer ze deze in de tuin maken in plaats van het klaslokaal.

Ook ons probleemoplossend vermogen en onze creativiteit krijgen een behoorlijke boost. In een experiment met Amerikaanse studenten lieten ze hen een complex probleem oplossen terwijl ze door een natuurgebied bij een riviertje wandelden, of over een rustige parkeerplaats in de stad. De studenten in het natuurgebied kwamen vaker tot een goede oplossing. Verder bedachten Nederlandse studenten in een kamer met planten veel meer associaties dan studenten in een kamer zonder planten. Veel creatiever dus!

Tot slot voelen we ons gewoon beter met natuur om ons heen. Natuurbeelden, maar ook natuurgeluiden hebben een positieve invloed op onze stemming. Ook helpt het ons om sneller van stress te herstellen. In Denemarken hebben onderzoekers zelfs gevonden dat mensen die tenminste één kilometer van een park, bos, strand of andere natuurlijke plek woonden lager scoorden op allerlei elementen uit een veelgebruikte gezondheidsvragenlijst dan mensen die wel dichterbij wonen. In werkplekken met meer planten is tevens ook minder ziekteverzuim.

Er zijn nog talloze niet-psychologische voordelen van planten, maar de boodschap lijkt ons duidelijk: planten en natuur hebben een grote invloed op onze gezondheid én onze prestaties. Dat is het mooie aan beïnvloeding via omgeving: soms kan een kleine toevoeging een enorme impact maken.

Screenshot 2019-11-27 at 09.25.45.png

Hoe kan SHIFT mij helpen?

In een strategiesessie helpen we je om te kijken welke aanpak voor jou de beste is. Het gesprek is geheel vrijblijvend.