Podcast 22: Wat is reactance en hoe ga je ermee om?

Blog

Het komt je waarschijnlijk niet onbekend voor: weerstand is een belangrijk aspect om rekening mee te houden wanneer je gedrag wilt veranderen. Want: hoe mooi de gedragsaanpak ook is - als je de weerstand niet weghaalt, verandert er helemaal niks.

Weerstand is een rem op het gedrag wat je juist wilt zien. Dus om dit gedrag wel mogelijk te maken, moet deze rem er af. Daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden, en dat is precies wat wij vandaag doen.

Vandaag gaan we het specifiek hebben over reactieve weerstand. Deze soort weerstand komt voort uit de behoefte van de mens om autonoom te zijn en vrijheid te hebben in keuzes. Als mensen het gevoel hebben dat iemand anders voor hen bepaalt wat ze moeten doen, dan doen ze vaak precies het omgekeerde van wat jij ze vertelt.

In de nieuwste podcastaflevering bespreekt Roos wat reactieve weerstand precies inhoudt en gaat ze dieper in op een paar manieren om deze weerstand weg te nemen.

Nieuwsgierig geworden? Beluister de nieuwste podcastaflevering hieronder of op iTunes, Spotify en PlayerFM.

Wil je meer hierover lezen? Lees dan het boek ‘The Science of Social Influence’ van Anthony Pratkanis: https://www.bol.com/nl/f/the-science-of-social-influence/9200000000046806/

Hoe kan SHIFT mij helpen?

In een strategiesessie helpen we je om te kijken welke aanpak voor jou de beste is. Het gesprek is geheel vrijblijvend.

Aanmelden nieuwsbrief