Waarom eten we nog steeds zoveel vlees?

Blog

Het is inmiddels wel bekend: de bio-industrie doet ontzettend veel schade toe aan het milieu. De helft minder vlees eten is één van de meest invloedrijke oplossingen om CO2-uitstoot te verminderen. Volgens Project Drawdown zou dit 66 gigaton CO2 besparen tussen nu en 2050. Dat zijn 462.000.000.000.000 vluchten van Amsterdam naar Parijs!

Kennis is nog geen gedrag

Maar zoals we allemaal weten, leidt meer kennis niet tot ander gedrag. En dat is wel gebleken: in 2018 aten we in Nederland zelfs meer vlees dan in de jaren ervoor (1). Dus ondanks dat er steeds meer bewustzijn komt over de impact van vlees eten op het milieu, neemt de vleesconsumptie niet af.

In een artikel van de Volkskrant (2) wordt besproken hoe dit zou kunnen komen. Er komt een belangrijk psychologisch verschijnsel aan bod: cognitieve dissonantie. Cognitieve dissonantie is aanwezig wanneer je gedrag en je attitude niet met elkaar overeenkomen. Bijvoorbeeld bij vlees eten: je eet vlees (gedrag) ondanks dat je weet dat het slecht is voor het milieu (attitude). Cognitieve dissonantie vinden we geen fijn gevoel: wij mensen willen graag consistent zijn en -overkomen. Daarom passen we ofwel ons gedrag aan, ofwel onze attitude. En dat is wat vaak gebeurt als het gaat om vlees: mensen gaan vlees eten ‘goedpraten’ zodat hun attitude iets beter past bij hun gedrag. We gaan dan tegen onszelf zeggen: “Mensen zijn gebouwd om vlees te eten. We hebben het nodig”, of “De dieren zijn toch al dood als ze in de supermarkt liggen”.

Sociale vegetariërs

Maar wat kan er dan wel voor zorgen dat we ons gedrag gaan aanpassen? Bij sommige mensen leidt cognitieve dissonantie namelijk wel tot het aanpassen van hun gedrag. Zo hebben we op kantoor wat rondgevraagd over vleesconsumptie, en één quote viel op:
“Ik schaam me een beetje als ik vlees eet, want het is hier niet de norm”. De sociale norm blijkt dus een belangrijke factor als het gaat om vleesconsumptie. Hoe minder normaal het in je omgeving wordt gevonden om vlees te eten, hoe groter de kans dat jij je gedrag gaat aanpassen in plaats van je attitude.

Ook de overheid kan iets doen om vleesconsumptie te verminderen, bijvoorbeeld het moeilijker maken om vlees te kopen. Vlees zou duurder gemaakt kunnen worden of er kan met voedselbonnen worden gewerkt. En bedrijven zouden vegetarisch en veganistisch de standaardopties kunnen maken in hun restaurants. Dit werkt ook weer mee aan een nieuwe norm waarin vlees eten minder normaal is.

Boosting in de keuken

In de trant van boosting zien wij ook een belangrijke kans. We horen namelijk regelmatig dat mensen het nog lastig vinden om te koken zonder vlees: bijna alle recepten zijn (deels) gebaseerd op vlees, zeker de gerechten die we van vroeger hebben meegekregen en kennen. Door mensen te leren over vegetarisch koken geven we ze weer wat extra handvatten om minder vlees te gaan eten.

Al met al is het een complex vraagstuk waarbij we van meerdere kanten moeten kijken naar oplossingen. Wijzelf doen in ieder geval ons best om de sociale norm te veranderen door het goede voorbeeld te geven ;) eet jij minder vlees dan vroeger? En waarom wel of niet?

1: https://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/499852
2:https://www.volkskrant.nl/wetenschap/mens-kijkt-nog-meer-weg-van-vleesschaamte-dan-van-alcoholvrees~b89adb06/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=copylink

Hoe kan SHIFT mij helpen?

In een strategiesessie helpen we je om te kijken welke aanpak voor jou de beste is. Het gesprek is geheel vrijblijvend.

Aanmelden nieuwsbrief