Waarmee kunnen we je helpen?

Klik op het onderwerp waarover je meer wilt weten of scroll naar beneden voor een overzicht van onze diensten.
 

NIEUW: EVENT OP 24 & 25 JANUARI

 

MEER SUCCES DOOR GEDRAGSBEÏNVLOEDING

Wil je weten hoe je meer succes kunt behalen door gedragsbeïnvloeding? Bezoek ons event op 24 en 25 januari 2019!

Gedragsaanpak

SHIFT PROJECT

De favoriet van onze klanten, maar ook van onszelf. 

Iets voor jou als:
Je zoekt naar een aanpak op maat om het gedrag van jouw doelgroep te veranderen.

Hoe gaat het in zijn werk?
Een project bestaat uit meerdere stappen:

1. Gedragsanalyse

We voeren een probleemanalyse uit om de factoren die een rol spelen in het probleem te identificeren. Dit doen we bijvoorbeeld door middel van interviews, vragenlijsten, observaties, en/of desk research.

2. Interventie

Op basis van de resultaten uit het vooronderzoek ontwerpen we de aanpak. Dit is meestal een pilot die we op kleine schaal uitvoeren, zodat de aanpak na afloop van het project bijgeschaafd kan worden en vervolgens geheel kan worden uitgerold. Een gedragsaanpak kan een communicatiecampagne zijn, een aanpassing aan een website, een set brieven, aanpassingen in de omgeving en nog veel meer. We bepalen aan de hand van de situatie welke vorm het meest geschikt is.

3. Effectmeting

Om aan te kunnen tonen of de aanpak effectief is, testen we het effect van de interventie op het doelgedrag. Dit doen we door een voor- en nameting en/of een controlegroep. Soms kunnen we het effect gemakkelijk meten, maar soms is een meting ook erg intensief omdat er bijvoorbeeld moet worden geobserveerd.

 

Shift: een ideale combinatie van wetenschap, praktijk, enthousiasme en creativiteit. De laatste jaren heb ik diverse opdrachten samen met de dames van Shift mogen uitvoeren op het gebied van mobiliteit en gedrag. De wetenschappelijke kennis over het gedrag van de weggebruiker in het verkeer weten zij op een praktische wijze te combineren met onze kennis op het gebied van mobiliteit. Dit kunnen ze vervolgens vertalen naar concrete adviezen en interventies. Daarnaast geeft hun enthousiasme en creativiteit veel energie om samen nieuwe kansen te zoeken.

 

Gertjan Hanckmann,
Hoofd vakgroep Mobiliteit, Kragten

Advies

Advies

Iets voor jou als:
Je geen gedragkennis in huis hebt, maar dit voor een bepaald project wel nodig hebt. Je wilt je team bijvoorbeeld begeleiden bij het opzetten van een campagne, of je wilt gewoon wat feedback op een communicatie-uiting. 

Meer lezen

Hoe gaat het in zijn werk?
We kijken met je mee in de situatie waarbij je wat extra basis nodig hebt. We geven je feedback, helpen je bij brainstorms, begeleiden teams, etcetera.

Voorbeeld:
We begeleiden het Behavioural Insights Team van Provincie Noord Holland door hen een gedragswetenschappelijke basis te bieden en te ondersteunen bij het opzetten van projecten. 

STrategie

Iets voor jou als:
Je een sterke basis nodig hebt voor bijvoorbeeld een (reclame- of communicatie-) campagne. Vaak hebben bedrijven geen gedragskennis in huis, maar hebben ze deze kennis wel nodig om hun project tot een succes te maken. 

Meer lezen

Hoe gaat het in zijn werk?
We bekijken welke theorieën relevant zijn voor de casus en helpen je met het opzetten van een strategie gebaseerd op gedragswetenschap. We zorgen er daarnaast voor dat de campagne-uitingen aansluiten op de strategie door dicht op het ontwerpproces te blijven. Overigens hebben we ontwerpers in huis, dus wij kunnen het ontwerp ook voor je doen.

Voorbeeld:
We werken regelmatig samen met reclame- en communicatiebureaus bij het opzetten van campagnes. 

“Shift heeft ons geholpen bij onderzoek naar aanschafreden voor honden onder jongeren. Waar anderen moeite hadden om de juiste doelgroep te bereiken, is Shift dat in haar onderzoek gelukt. Daarvoor waren enkele gesprekken nodig met goede discussies over het onderwerp en de aanpak. Shift bewijst dat ook lastig bereikbare doelgroepen bereikbaar kunnen zijn!”

 

Ir. I.R. van Herwijnen
Directeur, Koninklijke Hondenbescherming

Kennisdeling

Masterclass

Iets voor jou als:
Je zelf aan de slag wilt met inzichten uit de gedragswetenschap. Wij maken graag een masterclass op maat, maar je kunt ook kiezen uit ons aanbod. Benieuwd naar dit aanbod? Mail naar info@shiftgedrag.nl

Meer lezen

Hoe gaat het in zijn werk?
We gaan met je in gesprek over de onderwerpen die je wilt behandelen. We hebben een aantal kant-en-klare masterclasses, maar we kunnen ook een masterclass op maat voor je maken.


Voorbeelden:
– Masterclass gedrag en afval in de hoogbouw
– Masterclass gedrag en klimaatadaptatie

Lezing

Iets voor jou als:
Je een (keynote) spreker zoekt voor je evenement (bijv. inspiratiesessie of congres). We hebben ervaring met de onderwerpen duurzaamheid, verkeer & mobiliteit en natuurlijk gedragsverandering in het algemeen. 

Meer lezen

Voorbeelden:
– Keynotespreker op de kennisdag van Operatie Steenbreek
– Ronde tafelgesprek op het Grondstoffencongres
– Interactieve sessie op het Nationaal VerkeerskundeCongres

RMN heeft SHIFT gevraagd om een masterclass Gedrag te verzorgen voor de beleidsambtenaren en communicatiemedewerkers van de RMN gemeenten. Als onderwerp om op in te zoomen deze masterclass heeft RMN gekozen voor het scheiden van de GF(T)-fractie in de keuken.

In een ochtend zijn we door Dirkje meegenomen in het fenomeen gedrag, waar de verschillende stromingen zijn behandeld met duidelijke praktijkvoorbeelden. We hebben inzicht gekregen in de weerstanden van het scheiden van de GF(T)-fractie in de keuken en hebben veel bruikbare tips meegekregen over de relatie tussen communicatie en gedragsverandering. Alle deelnemers waren zeer enthousiast over de masterclass. Nogmaals bedankt namens de deelnemers.

 

Onno Stofberg 
Hoofd Planning & Beheer, RMN

DOWNLOAD HET GRATIS WHITEPAPER!

Benieuwd hoe je zelf alvast wat vooronderzoek kunt doen? Download dan onze whitepaper over motieven en weerstanden. Hierin leggen we je uit waarom een vooronderzoek belangrijk is, waar je op moet letten, hoe je het kunt aanpakken en wat je met de resultaten kunt doen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt de downloadlink!

MEER LEZEN

Je aanmelding is gelukt!