Dat we lang niet altijd nadenken weet je misschien inmiddels wel dankzij onze blogs. Maar dat we lang niet altijd nadenken met ons hoofd, maar wel met ons lichaam, zal je misschien nog minder bekend voorkomen. Dit noemen we ook wel embodiment. Hierbij trek je conclusies op basis van zintuiglijke en lichamelijke ervaringen in plaats van op logisch redeneren. Benieuwd wat je ermee kunt? Lees dan verder!

Kin omhoog, borst vooruit

Het meest sprekende voorbeeld van embodiment is lichaamshouding. Je ziet het gelijk of iemand zeker is van zichzelf aan zijn of haar houding. Staat iemand rechtop met zijn benen op schouderbreedte en zijn armen net iets van het lichaam? Dat vertelt ons dat diegene behoorlijk zeker is van zijn zaak. Iemand die met een kromme rug staat en zijn benen dicht bij elkaar komt een stukje minder zeker over.

Maar wist je dat je houding er niet alleen voor zorgt dat je zelfverzekerder overkomt, maar ook dat je je echt zekerder voelt? Door een brede houding aan te nemen waarbij je veel ruimte inneemt maakt je lichaam meer testosteron aan. Hierdoor voel je je zekerder en kun je beter presenteren. Een manier om testosteron aan te maken vóór je presentatie is power posing. Bal je vuisten, ga breed staan, strek je armen wijd uit, maak spierballen. Doe alle bewegingen die stoer en sterk voelen en het werkt vanzelf! Je hersenen geven deze signalen door aan je hersenen waardoor je je uiteindelijk ook stoer en sterk voelt.

Een warme relatie

Wanneer je wil dat iemand je aardig vindt, kun je ook gebruik maken van drankjes. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen de warmte van een drankje associëren met de warmte die ze voelen voor de persoon tegenover zich. Bij een koud drankje vonden mensen de ander minder aardig dan wanneer ze een warm drankje vasthielden. Probeer je potentiële klant, werkgever of vriend(in) dus een warm drankje aan te bieden, dan heb jij al een streepje voor!

Wiebel = kriebel

Als je een stapje verder wilt gaan en je wil iemand verliefd op jou laten worden, zijn er ook hulpmiddelen. Ken je bijvoorbeeld het onderzoek met de enge wiebelbrug? Dutton en Aron onderzochten of angst kan leiden tot verkeerd geïnterpreteerde liefdesgevoelens (missatribution of arousal). Het onderzoek werd uitgevoerd onder mannen. De ene groep liep over een normale brug, de andere groep liep over een hoge, smalle brug. De ene helft van de mensen ontmoette aan het einde van de brug een mannelijke experimentleider, de andere helft een vrouwelijke. Na afloop van het onderzoek werden de deelnemers gevraagd om te bellen indien ze nog vragen hadden.

Wat bleek? Acht keer zoveel mannen belden de vrouwelijke experimentleider wanneer ze over de enge brug hadden gelopen! Voor de mannelijke experimentleiders werd geen verschil gevonden in telefoontjes tussen de twee bruggen. Het blijkt dus dat mannen de opwinding die ze voelden door het lopen over de brug niet toeschreven aan angst, maar aan romantische gevoelens voor de vrouwelijke experimentator. Wil jij indruk maken op iemand? Kijk dan vooral een enge film of ga bungeejumpen. Succes gegarandeerd!

Welke toepassing van embodiment ga jij in de praktijk uittesten? Laat het ons weten in de reacties.