Hoewel de zomer er voor je gevoel waarschijnlijk alweer een tijdje op zit, is het volgende week pas officieel winter. Het wordt kouder, natter en de dagen waarop je in je t-shirt naar buiten kunt zijn nog ver weg. Niet alleen het weer verandert met de seizoenen, ons gedrag verandert mee. Het weer speelt hier een belangrijke rol in. Hoe precies? Dat lees je in dit blog.

De zon maakt ons (meestal) optimistisch

Het weer beïnvloedt onze stemming. Op een zonnige dag zijn we vrolijker dan op een regenachtige dag. Dat is geen rocket science, je zal dit ongetwijfeld zelf ook ervaren. Als resultaat vertonen we gedrag dat overeenkomt met onze stemming. Op zonnige dagen geven we bijvoorbeeld meer fooi, geven we eerder geld aan bedelaars en zijn we meer bereid om vragen te beantwoorden van een interviewer. Bovendien nemen we op zonnige dagen meer risico dan op regenachtige dagen. Dit komt doordat we optimistisch worden van het goede weer. We focussen ons op de dingen die we kunnen winnen in plaats van op de dingen die we kunnen verliezen. Zo laten enkele onderzoeken zien dat zelfs investeerders risicovoller handelen op de aandelenmarkt in periodes van goed weer (en juist meer behoudend in periodes van slecht weer). De keerzijde is dat mensen agressiever worden als het warm is. Het beeld dat wij hebben van temperamentvolle Italianen en Spanjaarden bevat dus zeker een kern van waarheid.

Gelukkig door mooi weer?

Wat we vaak niet weten is dat we de oorzaak van onze positieve of negatieve stemming misplaatsen. Zo zien we een positieve stemming als iets dat voortkomt uit een gelukkig leven in plaats van de oorzaak bij het goede weer te leggen. Dit bleek uit een onderzoek waarbij mensen werden gebeld met de vraag hoe gelukkig zij waren. Wanneer mensen eerst werden herinnerd aan het mooie weer, zagen ze zichzelf als minder gelukkig dan wanneer er niet over het weer werd gesproken. Mensen nemen het weer dus onbewust mee in hun berekening wanneer ze een cijfer aan hun leven geven!

Zo ontkom je aan de winterdip

Als het weer zo’n invloed heeft op onze stemming, betekent dit dan dat we de aankomende wintermaanden allemaal sippe, sombere mensen worden die alleen maar gefocust zijn op wat we kunnen verliezen? Dat hoeft niet, dit heb je zelf in de hand! Het eerder genoemde onderzoek liet ook zien dat de effecten van slecht weer verdwijnen, wanneer je bewust gemaakt wordt dat het weer de oorzaak is van je negatieve stemming. Wanneer je deze winter dus even in een dipje zit, maak jezelf dan bewust dat dit door het weer komt. Voor je het weet is het dan alweer lente!