In onze podcasts vertellen we je alles over nudging en gedragsbeïnvloeding. Er komen gasten langs, we behandelen vragen van luisteraars en we reiken de SHIFT mok uit. Iedere twee weken verschijnt er een nieuwe podcast op maandag. Houd onze social media dus in de gaten en schrijf je in voor onze mailings om niets te missen!

In de tweede Nudgemasters podcast vertellen we jullie alles over het onbewuste. Het onbewuste klinkt altijd erg spannend, als een heel ongrijpbaar iets. Echter is het wel ontzettend belangrijk, want 95 tot 99 procent van ons gedrag is onbewust! En daarom is het ook heel erg belangrijk om meer te weten over het onbewuste. Want hoe kunnen we ten slotte gedrag veranderen als we met slechts 1 tot 5 procent rekening houden? Luister hieronder aflevering 2!

 

Onbewust gedrag

Zoals we hierboven al noemden: 95 tot 99 procent van ons gedrag is onbewust – ontzettend veel dus. Vergeet dus even het woord bewustwording. Vergeet de oude gedragsmodellen zoals het ASE model en de theorie van gepland gedrag die beweren dat een intentie vaak leidt tot gedrag. Het blijkt namelijk dat de oudere modellen geen rekening houden met alle stappen die tussen een intentie en daadwerkelijk gedrag zitten. Bedenk je maar eens wat er gebeurt als je goede voornemens hebt bedacht. Je goede voornemens zijn een intentie voor bepaald gedrag, maar je maakt ze vaker niet waar dan wel. Dat komt doordat er allerlei onbewuste factoren tussendoor komen waar we niet op voorbereid zijn.

 

Bewustwording…?

Boodschappen die alleen gericht zijn op het bewuste, hebben daarom vaak weinig effect. Denk bijvoorbeeld aan borden langs de weg die mensen bewust maken van gevaar door te laten zien hoeveel ongelukken ergens zijn gebeurd. Dit vergt teveel van mensen omdat ze erg veel stappen moeten maken tussen het bewust worden en het daadwerkelijke gedrag. Dit leggen we in de podcast in meer detail uit.

Wat we jullie willen meegeven via deze podcast is: zoek de juiste balans tussen bewust en onbewust wanneer je gedrag wilt beïnvloeden. Ga er niet vanuit dat mensen ‘het wel begrijpen’ of dat ze hun gedrag veranderen door bewustwording.

Ook reiken we weer een mok uit aan een goede campagne! Luister vooral de podcast om te horen waarom we onze mok naar de Hartstichting opsturen.

Heb jij nog vragen of andere input voor onze podcast? Laat het dan vooral weten via info@shiftgedrag.nl met in het onderwerp: podcast.

 

Genoemde referenties:

Elevator conformity experiment video
– Boek over de twee systemen: ‘Thinking, fast and slow’ van Daniel Kahneman
– Campagne ‘Mond Spraak Arm, Beroertealarm’