Je hoort ons er wel vaker over: menselijk gedrag is voor een groot deel onbewust. Toch kunnen veel mensen zich dat niet voorstellen, omdat we onszelf stiekem toch best slim vinden. We maken overwogen politieke keuzes, verdiepen ons in politiek… Maar wist je dat politieke keuzes eigenlijk helemaal niet zo overwogen zijn als we denken? Je zult het niet leuk vinden, maar mensen zijn best voorspelbaar. In dit artikel laat ik je zien hoe we van tevoren al voor een groot deel kunnen voorspellen wie de verkiezingen gaat winnen.

De verkiezingen in de VS zijn op het moment in volle gang. Maar wist je dat sommige mensen al kunnen voorspellen wie de verkiezingen gaat winnen? Dit komt doordat mensen vaak nauwelijks beïnvloed worden door het verhaal dat iemand vertelt, maar grotendeels door hoe de persoon eruit ziet. Todorov en collega’s deden hier onderzoek naar in 2005. Zij analyseerden de gezichten van verschillende politieke kandidaten op kenmerken die wij zien als competent (onder andere volle wenkbrauwen en een brede kaaklijn). En wat bleek? De gezichten die er het meest competent uitzagen wonnen gemiddeld 70 procent van de tijd.

Maar dat is niet alles: ook tijdens een debat worden we door veel meer beïnvloed dan door de dingen die politici zeggen. Onbewust heeft lichaamstaal een grote invloed op ons: tijdens een sollicitatiegesprek bepaalt een handdruk bijvoorbeeld al de helft van het resultaat en door je gesprekspartner te imiteren vindt diegene je aardiger. Maar hoe kunnen politici non-verbale communicatie gebruiken om meer kans te maken? Wanneer een politicus krachtige handgebaren (zoals vuisten maken) maakt tijdens zijn speech, maakt dit meer indruk dan wanneer hij dit niet doet. Cesario en collega’s vonden in 2008 dat mensen een speech overtuigender vonden wanneer diegene krachtige lichaamstaal gebruikte dan wanneer diegene dit niet deed. Daarnaast kan de kleur van je kleding een grote invloed hebben. De kleur rood kan bijvoorbeeld nét zorgen dat je wint: in een onderzoek van Hill en Barton uit 2005 werden de uitslagen van bokswedstrijden vergeleken aan de hand van de kleuren broekjes die de boksers droegen. Het bleek dat de boksers met rode broekjes een grotere kans hadden om te winnen!

We worden dus al naar een bepaalde keuze getrokken zonder dat we ook maar iets gehoord hebben van wat diegene te zeggen heeft: hoe competent iemands gezicht eruit ziet bepaalt een groot deel van je keuze en daarnaast worden we beïnvloed door iemands non-verbale communicatie. Dan hebben we nog invloeden van buitenaf, zoals de media. Kan de krant die je leest voorspellen waarop je stemt?

Het antwoord is ja. Gerber en collega’s gaven in 2009 verschillende kranten aan willekeurig gekozen mensen. Het bleek dat de krant een significant effect had op de stemkeuze van de deelnemers. Ook in Nederland is hier sprake van: PvdA’ers lezen de Volkskrant, CDA-stemmers lezen Trouw, Telegraaflezers stemmen vooral CDA en VVD. Of de krant die je kiest het resultaat is van je politieke keuze of andersom, weten we niet, maar het zal ongetwijfeld een invloed hebben op je stemkeuze. Het gebeurt namelijk regelmatig dat kranten een politieke kleur laten doorschijnen in hun artikelen.

Er is gelukkig troost. Wanneer je je bewust bent van al deze onbewuste vooroordelen ben je er beter tegen bestand. De volgende keer als je naar debatten kijkt, zul je na het lezen van dit artikel dus minder beïnvloed worden door de gezichten en lichaamstaal van de kandidaten.

Wie denk jij dat de verkiezingen in de VS zal winnen? Clinton met haar rode mantelpakje, of toch Trump met zijn brede kaaklijn?