Campagne: Mooi Leven

Projecten

Provincie Overijssel heeft als doel om meer mensen betrokken te krijgen bij de natuur. Insecten in de tuin, een boswandeling maken... Hoe meer betrokken mensen zijn bij de natuur, hoe meer ze zich zullen inzetten om deze natuur te beschermen.

Wij hielpen de provincie bij het opzetten van een meerjarenplan om een stapje dichter bij dit doel te komen. Ook hebben wij de uitvoering van de campagne in het eerste jaar op ons genomen. De focus in het eerste jaar lag op relatief gemakkelijk gedrag: het niet-winterklaar maken van de tuin. Veel mensen ruimen hun tuin namelijk netjes op voor de winter, maar dit is juist niet goed voor de natuur. Dieren hebben schuilplaatsen nodig en het is beter voor de grond als blad blijft liggen. Niet-winterklaar maken houdt in dat je minder hoeft te doen, dus dat is een mooie eerste stap in het plan. Later belonen we mensen: je hebt iets goeds gedaan voor de natuur. Dit leidt tot post-rationalisatie. Dit betekent dat mensen achteraf de link leggen dat ze dit gedrag hebben vertoond omdat ze de natuur belangrijk vinden. Op die manier komen we ieder jaar een stapje verder!

Om te onderzoeken wat de motieven en weerstanden van de doelgroep zijn, hebben we telefonische interviews gehouden met mensen uit de provincie Overijssel. Uit de interviews kwam onder andere naar voren dat mensen waarde hechten aan netheid, dat ze het normaal vinden om de tuin voor de winter op te ruimen en dat dit werk scheelt in het voorjaar. Voor onze doelgroep is familie een belangrijk onderdeel in hun leven. In de campagne hebben we ingespeeld op alle factoren door middel van social media posts, winacties, artikelen en video's.

De insteek was het promoten van een 'mooi leven' in Overrijssel. Niet-winterklaar maken hoort bij een mooi leven. Samen met Movus maakten we onder andere een aantal campagnevideo's. Bekijk hieronder één van de video's:

Foto's

Waar we jou mee kunnen helpen.

Inzicht

Inzicht in de drijfveren
van jouw doelgroep

Strategie

Een langetermijn
gedragsstrategie

Kennis

Kennis van gedrag
in jouw organisatie

Advies

Altijd toegang
tot gedragsadvies

Ook elke week leuke informatie
over gedrag in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!Aanmelden nieuwsbrief