Fietsparkeren Amsterdam Zuid

Projecten

Fietsparkeren op de Zuidas

Op de Zuidas wordt nog weinig gebruik gemaakt van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling. Gemeente Amsterdam was op zoek naar een gedragsinterventie waarbij gebruik gemaakt werd van pre-suasion en de sociale norm. Wij ontwierpen een drietal borden en een nudging interventie om meer fietsers hun fiets in de stalling te laten plaatsen.

Stappen van dit project

Vooronderzoek

Voordat we de interventie hebben ontworpen, hebben we allereerst een vooronderzoek gedaan. In dit vooronderzoek vroegen we fietsers en voetgangers rondom het Mahlerplein hoe ze daar meestal kwamen en met welk doel (bijv. werk, trein, school). Daarnaast observeerden we de situatie.

Gedragsstrategie

Naar aanleiding van de bevindingen uit het vooronderzoek bedachten we de strategie voor de interventie. Uit het vooronderzoek bleek bijvoorbeeld welke locaties het drukst waren. Op deze plekken hebben we de interventie aangebracht.

Interventie

De interventie bestond uit groene lijnen om mensen richting de stalling te ‘nudgen’, een informatiebord om scepticisme weg te nemen, een wordcloud die het concept fietsenstalling primede (pre-suasion), en borden waarop de sociale norm werd genoemd.

Effectmeting

Ten slotte hebben we het effect van de interventie gemeten door te tellen hoeveel fietsen er in- en buiten de stalling stonden.

Resultaat

De interventie was op één van de locaties effectief en zorgde er daar voor dat er significant minder fietsen buiten werden geplaatst en meer in de stalling.

Foto's

Waar we jou mee kunnen helpen.

Inzicht

Inzicht in de drijfveren
van jouw doelgroep

Strategie

Een langetermijn
gedragsstrategie

Kennis

Kennis van gedrag
in jouw organisatie

Advies

Altijd toegang
tot gedragsadvies

Ook elke week leuke informatie
over gedrag in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!Aanmelden nieuwsbrief