'Light it up!' Campagne

Projecten

Light it up! Fietsverlichtingscampagne

Voor het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland voerden we in 2017 de jaarlijkse fietsverlichtingscampagne uit samen met bureau Kragten en S.M.I.L.E. Promotions. We bedachten een strategie die ertoe leidde dat meer jongeren met licht gingen fietsen. We deelden onder andere sleutelhangers uit die jongeren herinnerden aan hun verlichting. Bovendien konden ze hun fietslampjes aan de sleutelhanger vastmaken, zodat ze de lampjes niet zouden vergeten.

Stappen van dit project

Vooronderzoek

ROV-ON voerde voor aanvang van dit project al een vooronderzoek uit. Hieruit bleek dat jongeren meestal vergeten losse lampjes mee te nemen of om hun vaste verlichting aan te doen. Ook het vergeten of uitstellen van vervangen van batterijen is een veelvoorkomend probleem.

Gedragsstrategie

De strategie moest inspelen op het niet vergeten van de verlichting. Daarnaast zou het creëren van een trend/sociale norm (steeds meer mensen fietsen met licht) en het aangaan van een commitment de interventie nog effectiever kunnen maken.

Interventie

De onderdelen van de interventie waren gratis fietslampjes, uitgedeeld door een promotieteam tijdens acties, een bijbehorende sleutelhanger waar de lampjes aan konden worden vastgeklikt en een zadelhoes met de tekst ‘Steeds meer mensen fietsen met licht. Dankjewel!’. De promotiemedewerkers lieten de jongeren een high five geven en beloven om altijd met licht te fietsen als commitment.

Effectmeting

We hebben het effect van de campagne gemeten door op de locaties van de acties te tellen hoeveel mensen met- en zonder licht fietsten.

“SHIFT: een ideale combinatie van wetenschap, praktijk, enthousiasme en creativiteit.
De laatste jaren heb ik diverse opdrachten samen met de dames van SHIFT mogen uitvoeren op het gebied van mobiliteit en gedrag. De wetenschappelijke kennis over het gedrag van de weggebruiker in het verkeer weten zij op een praktische wijze te combineren met onze kennis op het gebied van mobiliteit. Dit kunnen ze vervolgens vertalen naar concrete adviezen en interventies. Daarnaast geeft hun enthousiasme en creativiteit veel energie om samen nieuwe kansen te zoeken.”

Gertjan Hanckmann,
Hoofd Vakgroep Mobiliteit bij Kragten

Resultaat

Na de acties was een significante toename van fietsers met licht te zien. De campagne was dus effectief!

Foto's

Waar we jou mee kunnen helpen.

Inzicht

Inzicht in de drijfveren
van jouw doelgroep

Strategie

Een langetermijn
gedragsstrategie

Kennis

Kennis van gedrag
in jouw organisatie

Advies

Altijd toegang
tot gedragsadvies

Ook elke week leuke informatie
over gedrag in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!Aanmelden nieuwsbrief