Zo, wat was het stil op onze social media afgelopen tijd! Je begon je misschien al af te vragen waar SHIFT al die tijd geweest is. Vakantie vieren op buitenlandse oorden? Nope, in tegenstelling.. Wij bij SHIFT zijn drukdrukdruk! En wij zijn niet de enige. Misschien is het jullie ook opgevallen; wanneer je aan iemand vraagt hoe het gaat, krijg je de laatste tijd steeds vaker het antwoord ‘goed, maar ohh zo druk’. Het lijkt bijna ‘cool’ om druk te zijn. Dit klinkt misschien raar, maar zo gek is dit nog niet. In dit artikel vertellen wij je waarom een drukke levensstijl een statussymbool is geworden.

Een volle agenda = voorspeller voor je vaardigheden

We hebben het natuurlijk allemaal wel eens druk, maar er zijn mensen die eruit springen en altijd een volle agenda lijken te hebben. Misschien ben je soms zelfs wel een beetje jaloers op deze mensen. Dit is helemaal zo vreemd nog niet, uit onderzoek blijkt namelijk dat we deze mensen als ambitieuzer en competenter beoordelen dan mensen die minder druk zijn. Met een volle agenda laat je eigenlijk zien dat je werkgever niet zonder je kan. Je hebt unieke vaardigheden die maken dat je erg gewild bent op de arbeidsmarkt.

Hoe schaarser, hoe beter

De verwachting dat mensen met een overvolle agenda en gebrek aan vrije tijd over goede eigenschappen beschikken zorgt er vervolgens voor dat deze mensen als schaars worden waargenomen. Mensen met uitzonderlijke talenten lopen immers niet in overvloed op de wereld rond. Iets waarnemen als schaars speelt een belangrijke rol in het bepalen van de status ervan. Als we kijken naar producten, dan gaat schaarste altijd samen met een hogere waardering voor het desbetreffende product. Dit wordt ook wel de heuristiek van schaarste genoemd. Neem bijvoorbeeld oldtimers. Sommige modellen zijn ontzettend duur, omdat ze zo ontzettend schaars zijn. Alleen de rijken of celebrities (mensen met status!) kunnen het veroorloven om dit soort auto’s te kopen. Dat schaarse producten geassocieerd worden met status geldt eigenlijk net zo voor personen. Drukke en dus competente personen zijn eigenlijk net als de zeldzame oldtimers, schaars en dus gewild.

De keerzijde van een volle agenda

Oke, we weten nu waarom druk zijn een statussymbool is geworden, maar of we blij moeten zijn met deze ontwikkeling is een tweede. Druk zijn heeft namelijk een belangrijk gevolg; stress! En als er iets nergens goed voor is, is het stress wel. Naast allerlei fysieke klachten, zoals hoofdpijn en slapeloosheid heeft stress ook psychische klachten tot gevolg. Stemmingswisselingen, concentratieproblemen en piekeren zijn hier voorbeelden van. Niet voor niets komen burn-out klachten steeds vaker voor, ook onder jonge mensen.

Zo manage je een volle agenda

Je kan dan wel cool zijn met je drukke agenda, op de lange termijn word je er in ieder geval niet vrolijk van. Wil je hier verandering in brengen? Het advies is simpel: plan je agenda niet te vol. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar gelukkig zijn er een aantal tips die je hierbij kunnen helpen. Ten eerste helpt het om je productieve momenten goed te plannen. Bepaal voor jezelf op welk moment van de dag je het meest productief bent en houd hiermee rekening bij het inplannen van je agenda. Ga geen veel vragende taken inplannen op momenten dat je weinig productief bent.

Daarnaast helpt het om je agenda niet tot op de minuut vol te plannen. Een goed uitgangspunt is om 60 procent van je activiteiten vooraf te plannen, zo houd je 40 procent van je tijd over voor onverwachte klusjes of werkzaamheden. Ten slotte; leer nee durven zeggen! Dit is voor veel mensen vaak lastig. Ga bij jezelf eens na welke dingen je vaak tegen je zin in doet en probeer hier nee tegen te zeggen. Hoe vaker je hiermee oefent, hoe makkelijker het zal gaan.