Wellicht vraag je je af waarom ik je nu ga vertellen waarom je ons niet moet inhuren. Maar om eerlijk te zijn heb ik gewoon het beste met je voor, en daarom schrijf ik dit artikel. Om je wellicht een hoop geld en moeite te besparen.

Het gebeurt namelijk te vaak dat mensen een workshop volgen over gedragsbeïnvloeding (specifiek op een bepaald beleidsthema of meer algemeen) van laten we zeggen een halve dag. In die workshop komen de basics aan bod, wellicht wat tips & tricks, de principes van Cialdini en nog wat van dat soort dingen. Voor je het weet is de workshop voorbij.

Vol inspiratie ga je aan de slag met al die nieuwe dingen die je hebt geleerd! Wow, die sociale norm kun je overal wel op toepassen. En wat een inzicht, dat je ook eens moet onderzoeken wat je doelgroep bezighoudt voordat je een interventie doet. Je voelt je versterkt en je bent blij dat je deze kennis hebt opgedaan. Door de workshop weet je nu ook best veel van gedrag!

Wisten jullie dat als je weinig van een onderwerp weet, je denkt dat je er dan best veel van weet? Dit noemen we het Dunning-Krugereffect. Omdat je niet weet welke kennis er nog meer te halen is, weet je ook niet dat je daadwerkelijk weinig kennis hebt over een onderwerp. Daardoor schat je jezelf al snel als expert in. Daarentegen onderschatten de ware experts zichzelf dan weer: zij hebben vaak het gevoel dat ze ieder moment door de mand zullen vallen en dat iedereen erachter komt dat ze eigenlijk bijna niets weten.

Maar even terug naar het Dunning-Krugereffect. Dit kan jou overkomen wanneer je een workshop volgt over gedragsbeïnvloeding. Want om heel eerlijk te zijn zien we dit maar al te vaak gebeuren: iemand volgt een workshop en gaat vervolgens aan de slag met gedragsbeïnvloeding, maar compleet vanuit de verkeerde overwegingen. Gedragsbeïnvloeding wordt sneller gezien als het toepassen van een trucje, in plaats van een proces waarin meerdere onmisbare stappen aan bod komen. Hierdoor wordt de kern van gedragskennis gemist, en is de beïnvloeding nauwelijks meer effectief.

Wil je stappen zetten op het gebied van gedragsbeïnvloeding, dan is daar toch een stuk meer voor nodig. Verdiep je eens in de mogelijkheden om hier een langere opleiding in te volgen. Er is voldoende aanbod dus voor ieder wat wils. Maar vergeet alsjeblieft die alles-in-één workshop. Dat zal je een hoop besparen op de lange termijn.

Ik wil hiermee natuurlijk niet zeggen dat geen enkele workshop nuttig is. Soms zijn workshops of masterclasses juist bijzonder nuttig. Bijvoorbeeld wanneer je al wél enige basiskennis hebt over gedrag, en je je verder wilt verdiepen. Een opfrisdag op zijn tijd is ook zeker niet verkeerd. Wat ik vooral duidelijk wil maken is dat er geen quick fix bestaat waardoor je ‘even snel’ wat tips kunt leren toepassen. Daarom zijn wij dan ook gestopt met het geven van basisworkshops. We geven alleen nog inspiratiesessies, workshops aan mensen die al een goede basis hebben van gedragskennis, en binnenkort ook workshops over het 7E model die je zonder gedragskennis toch leren om gedrag te kunnen beïnvloeden.

Heb jij wel eens een workshop gevolgd over gedragsbeïnvloeding? Wat was jouw ervaring?